Baskent: Singapur
Yönetim Biçimi : Cumhuriyet
Nüfus : 5,31 million (2012)
Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 327 milyar USD
Para birimi : Singapore dollar, SGD Telefon Kodu: +65
Singapur Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış :
- Singapur 2011 yılında 414,80 milyar dolar ihracat yapmıştır. Singapur ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan 14. ülke konumuna yerleşmiştir. Singapur’da kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla USD60,688’dır. Bu rakam Singapur’u dünya genelinde kişi başına düşen geliri en yüksek 24. ülke yapmaktadır.
- Singapur 2011 yılında 310,40 milyar dolar ithalat yapmıştır. Singapur ulaşmış olduğu bu ithalat rakamıyla dünya genelinde ABD, Çin, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere, İtalya, Güney Kore, Hollanda, Hong Kong, Hindistan, Kanada ve İspanya’dan sonra sonra en fazla ithalat yapan 14. ülke konumuna yerleşmiş bulunmaktadır.
- Singapur dünya genelinde gayrisafi milli hasılasına göre en fazla dış ticaret yapan ülkedir. Singapur GSMH’nın %407’si kadar dış ticaret yapmaktadır. Bu Singapur ekonomisinin ne derece dış ticaret tarafından yönlendirilmiş olduğunu göstermektedir.
- Singapur’un yapmış olduğu ihracatın büyük bölümü re-export şeklinde gerçekleşmektedir. Singapur’un başlıca ihraç etmiş olduğu ürünler : makina ve ekipmanları, tüketim maddeleri, ilaçlar ve kimyasallar, diğer kimyasallar ve akaryakıttır.
- Singapur’un başlıca ihracat yapmış olduğu ülkeler ise : Hong Kong (yüzde 11.6), Malezya (yüzde 11.5), ABD(yüzde 11.2), Endonezya (yüzde 9.7), Çin (yüzde 9.7), Japonya (yüzde 4.6)’dır.
- Singapur’un başlıca ithalat yaptığı ürünler : makina ve ekipmanları, mineral yakıtlar, akaryakıt, kimyasallar, gıda maddeleri, tüketim mallarıdır.
- Singapur’un başlıca ithalat yapmış olduğu ülkeler ise : ABD (yüzde 14.7), Malezya (yüzde 11.6), Çin (yüzde 10.5), Japonya (yüzde 7.6), Endonezya (yüzde 5.8), Güney Kore (yüzde 5.7)’dir.
Singapur’daki Başlıca Bankalar ve Swift Kodları
Singapur ile İhracat ve İthalat Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar :
- Singapur ile ithalat ve ihracat yaparken alıcı ile ilgili risk derecelendirmesi yapılmalı ve güven unsuru oluşana kadar olabildiğince açığa mal vermemeye veya peşin ödeme yapmamaya özen gösterilmelidir. Vesaik mukabili ve akreditifli ödemeler mal mukabili yerine tercih edilmelidir.