Partial Shipment Not Allowed Ne Demektir?

partial shipment

Partial shipments not allowed ibaresi akreditifli ödemelerde kullanılan swift mesajlarında sıklıkla gördüğümüz bir terim olup; kısmi yüklemelere söz konusu akreditif altında izin verilmeyeceği anlamına gelmektedir.

Kısmi yüklemelere izin verilmeyen akreditiflerde akreditif tutarı ürünlerin tek seferde ve tek bir taşıma aracı ile yüklenmesi esastır. Bu durumun istisnaları ise akreditif kuralları içerisinde açıklanmıştır.

Dilerseniz, tanımımızı yaptıktan sonra konuyu örnek üzerinden detaylı olarak inceleyelim.

Devam

Teyitli Akreditiflerin Avantajları Nelerdir?

teyitli akreditif avantajlar

Akreditif üzerine yazmış olduğum ilk yazılardan birisi teyitli akreditif başlığını taşımakta idi.

Söz konusu yazımda teyitli akreditifin tanımını yapmış, UCP 600’e göre teyit bankasının sorumluluklarını incelemiş ve swift mesajında teyit ile ilgili yer alan bilgilerin açıklamasını yapmıştım.

Teyitli akreditif ihracatçı firmayı koruyan bir mekanizma olup, kısaca amir bankanın vermiş olduğu ödeme yükümlülüğüne ilave geri dönülemez ödeme yükümlülüğünün (irrevocable payment guarantee) ikinci bir banka tarafından daha üstlenilmesi olarak tanımlanabilmektedir.

Teyit bankaları genellikle akreditif lehtarı ile aynı ülkede yer almaktadır.

Bazı durumlarda ise ABD, Almanya, Fransa veya İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde yer alan bankaların özellikle Afrika’dan açılan akreditiflere teyit verdikleri görülmektedir.

Peki, teyitli akreditifin avantajları nelerdir? İhracatçı firmalar neden ekstra maliyet altına girip, akreditiflerine teyit ilave ettirmektedirler?

teyitli akreditif avantajlar

Devam

Kenya Akreditif Danışmanlık

kenya akreditif danışmanlık

Kenya, Afrika’nın doğu sahilinde, kıtaya giriş kapısı olarak konumlanmıştır.

Kuzeyde Etiyopya, kuzeybatıda Güney Sudan, batıda Uganda, güneyde Tanzanya ve kuzeydoğuda Somali ile sınır komşusudur.

IMF verilerine göre 2024 yılında 52,44 milyon kişi ile dünyada 28. sırada yer alan Kenya nüfusunun 2029 yılında 57,04 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir.

Kenya’nın maden kaynakları sınırlı olmakla birlikte, zengin bir tarımsal alt yapıya ve turizm için önemli olan vahşi yaşam alanlarına sahiptir.

Ülke, 2012 yılında Turkana Gölünde petrol rezevlerinin bulunmasından sonra 2019 yılında petrol ihraç etmeye başlamıştır. Afrika’nın doğu sahilinde, kıtaya bir giriş kapısı (Mombasa limanı üzerinden) niteliğinde bir pazar olan Kenya, bir tarım ve turizm ekonomisidir.

1963 yılında İngiltere’den bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana serbest piyasa prensiplerine bağlı olan Kenya, DTÖ’ye kuruluşundan itibaren üyedir. Ülke, ithalata bağımlıdır.

Kenya, 2023 yılında Türkiye’den 263 milyon dolarlık ürün ithalatı yapmıştır. Yine 2023 yılı içerisinde Kenya’nın Türkiye’ye olan ihracatı ise 23 milyon dolar civarındadır.

Bugünkü yazımızda Kenya’ya yapmış olduğumuz ihracat akreditif danışmanlık referansımızı sizlerle paylaşacağız.

Devam

Libya Akreditif Danışmanlık

Türkiye ile Libya arasındaki dış ticaret ülkelerin tarihleri boyunca canlı olagelmiştir. Türkiye, 2011 yılında Libya’da yaşanan politik kargaşaya ve iç savaşa kadar Libya’ya en çok ihracat yapan ülkeler arasında yer almaktaydı.

2011 yılından sonra ise Libya’nın siyasal birliği büyük yara almış, düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle Libya hükûmeti bütçesini denkleştirmekte ve ülkede otoritesini yeniden tesis etmekte sıkıntı yaşamıştır.

Libya’nın yaşamakta olduğu politik ve ekonomik sıkıntılar halen devam etmektedir. 2016 yılında Libya Türkiye’den 906 milyon dolarlık ürün ithal etmiş, buna karşılık da Türkiye’ye 161 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir.

Bugünkü yazımızda Libya’ya yapılan bir ihracat işleminde sunmuş olduğumuz akreditif danışmanlık hizmetimize ait referans bilgilerini sizlerle paylaşacağız.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri, Libya’ya yapılan akreditifli ihracat işlemlerinde başarı ile sunmuş olduğu akreditif danışmanlık hizmetlerinin haklı gururunu yaşamaktadır.

Devam

İsrail Akreditif Danışmanlık

İsrail, Orta Doğu’da Türkiye’nin en çok dış ticaret yaptığı ülkelerden birisidir.  İsrail, 2016 yılında Türkiye’den 2 milyar 601 milyon dolarlık mal ithal etmiş; buna karşılık da Türkiye’ye 1 milyar 297 milyon dolarlık ürün ihraç etmiştir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri, İsrail’e yapılan akreditifli ihracat işlemlerinde başarı ile sunmuş olduğu akreditif danışmanlık hizmetlerinin haklı gururunu yaşamaktadır.

İsrail’de bulunan Israel Discount Bank Ltd. bankası tarafından açılmış olan 22.992 USD toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan İsrail İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.

Söz konusu akreditifin referans numarası 4E1-01-000228E olup, akreditif açılış tarihi ise 23.Mayıs.2016‘dır. İhracat gerçekleştiren firma İstanbul‘da yer almaktadır.

Akreditif, İsrail’deki aynı zamanda amir banka konumundaki Israel Discount Bank Ltd. bankasının gişelerinde kullanımda olacak şekilde açılmıştır. Türkiye Halk Bankası ise akreditife ihbar bankası olarak yer almaktadır.

Devam