Free on Board (FOB) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Free on Board (FOB) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir

Bugünkü yazımızda FOB teslim şeklinin ne olduğunu ve bu ticari terimin ihracatçı ve ithalatçı açısından hangi sorumlulukları beraberinde getirdiğini açıklamaya çalışacağım.

Devam

Ex Works (EXW) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Ex Works (EXW) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir

EXW teslim şekli, ihracatçının malları genellikle kendi işletmesinde (fabrika, depo vb.) alıcıya teslim ettiği bir durumu ifade eder. Bu durumda mallar, ihracat gümrükleme işlemleri yapılmamış ve taşıma aracına yüklenmemiş şekildedir.

EXW teslim şeklinin tanımını ve ihracatçı ile ithalatçının sorumluluklarını aşağıda bulabilirsiniz.

Devam

Purchase Order Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Purchase Order

“Purchase Order”, ithalatçı firmalar tarafından oluşturulur ve verilen siparişin miktarını, tutarını, niteliğini, kodunu, yükleme tarihini, teslim şeklini, ödeme şeklini ve zamanını, varsa alıcının bankasını ve bazen de talep edilen dış ticaret belgelerini gösterir.

Bugünkü yazımızda Purchase Order belgesinin ihracat ve ithalat işlemlerinde nasıl kullanıldığını inceleyip, bu belgede genel olarak hangi bilgilerin yer aldığına değineceğiz.

Devam

İhracatçılar İçin Proforma Fatura Örnekleri

proforma fatura örnekleri

Bundan önceki yazılarımızda proforma fatura (proforma invoice) kavramını incelemiş ve sonrasında proforma fatura ile ticari fatura (Commercial Invoice) arasındaki farklara değinmiştik.

Bugünkü yazımızda ise “Microsoft Excel” aracılığıyla hazırlanmış proforma fatura örnekleri paylaşacağız.

Proforma fatura, ihracatçılar tarafından düzenlenen ve dış ticaret işlemlerinde kullanılan bir ticari belgedir.

Bu belge, ithalatçılara verilen teklifin, siparişe dönüştürülmesi aşamasında kullanılır. Kısaca, proforma faturalar siparişin detaylarını ve şartlarını içeren formal teklif niteliği taşımaktadır.

İhracatçılar, proforma faturayı hazırlar ve ithalatçılara gönderirler. İthalatçılar, aldıkları proforma faturayı detaylı bir şekilde incelerler. Eğer proforma fatura üzerindeki şartlar uygun görünüyorsa, ithalatçılar kaşe ve imzalarını atarak faturayı tekrar ihracatçıya geri gönderirler.

İthalatçılar tarafından imzalanan proforma fatura, siparişin resmi olarak onaylandığı anlamına gelir.

Proforma faturalar tüm teslim şekilleri ve ödeme yöntemleri ile kullanılabilmektedir.

Devam

ISBP 821 – Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması 2023 Revizyonu

ISBP 821 – Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması 2023 Revizyonu

ISBP (Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması), UCP’de yer alan kuralların daha geniş şekilde ve yer yer örneklerle açıklanması suretiyle ilk kez ICC Bankacılık komisyonu tarafından 2002 yılında onaylanıp yürürlüğe girmiştir.

2007 ve 2013 yıllarında revize edilen ISBP, 2023 yılında ICC Bankacılık Komisyonu tarafından bir kez daha revizyona tabii tutulmuştur.

ISBP 2023 revizyonunda yer alan tüm ilave maddeler ICC Bankacılık Komisyonu tarafından görüşülüp, karara bağlanan uyuşmazlıklardan alınmıştır. (ICC Opinions).

Bu yüzden bu maddelerin anlamlandırılmasında konuya hakim olmayan kişiler tarafından zorluklar yaşanabilir.

Genel olarak ISBP 2023 revizyonunda; ICC Bankacılık Komisyonu’nun akreditifin ruhunu korumak amacıyla, amir bankaların haksız rezerv vurup, ödemeyi engellemesinin önüne geçecek şekilde düzenlemeler yaptığı söylenebilir.

Devam