Akreditif Altında Rezervsiz Belge İbrazı İçin Öneriler

Bu yazımızda kısaca rezervsiz akreditif ibrazı için bir ihracatçı firmanın neler yapması gerektiği üzerinde duracağız. İhracat akreditiflerinde ödeme almanın en hızlı ve güvenilir yolu ibraz edilen belgelerin temiz yani rezervsiz olmasıdır.

Akreditif işlemlerinde bankalar ödeme kararlarını kendilerine ibraz edilen belgeleri inceleyerek almaktadırlar.

Eğer bankalara rezervli belge ibraz edilmiş ise bu durumda banka rezerv ihbarını lehtara göndermekte ve ödeme için çoğu kez uzun süren bir bekleyiş başlamaktadır.

Bu bekleyiş sürecinde firmalar boşuna enerji kaybetmekte ve finansal olarak da kayıplar yaşayıp zorlanmaktadırlar. Hatta bazı durumlarda rezerv talimatı sonrasında amir bankaların ödeme yapmadığı durumlar ile de karşılaşılmaktadır.

Tüm bu olumsuzluklardan sakınmak ve zamanında ödeme almak için akreditif işlemlerinde en garanti yol rezervsiz evrak ibrazı yapmaktır . Aşağıda maddeler halinde rezervsiz evrak ibrazı yapmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği açıklanmıştır.

Rezervsiz Belge Hazırlamak İçin Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir

Mümkün mertebe akreditif açılışından önce ithalatçıdan taslak akreditif talep edin. Düzeltmeleri taslak akreditif üzerinden yapmak size zaman ve para kazandırır.

Akreditif ihbarı geldiğinde akreditif metnini iyice inceleyiniz. Akreditif metninde talep edilen belgelerin hepsini alabileceğinizden ve gerekli şekilde onaylatabileceğinizden emin olunuz.

Akreditif metnindeki yapısal hatalara dikkat ediniz. Örneğin “transshipment“‘ın yasaklandığı ve konteyner yüklemelerinde “transshipment” yasaklansa bile yapılabileceğine izin veren UCP 600 maddesinin iptal edildiği bir akreditif metninde hiçbir şekilde “transshipment” yapılamamaktadır. Bu ise denizyolu yüklemelerinde hemen hemen karşılanması imkansız bir şartı beraberinde getirmektedir. Dolayısı ile rezervsiz ibraz için bu ve benzeri yapısal hataların tespit edilip elimine edilmesi gerekmektedir.

Akreditif metninde “Additional Conditions” başlığı altında yer alan şartlara uyabileceğinizden emin olunuz.

Akreditif metninde yer alan “Latest Date of Shipment” ve “Expiry Date” başlıklarına dikkat ediniz. Geç yükleme ve geç ibrazlar en sık karşılaşılan rezerv konularının başında gelmektedir.

Akreditif metninde yer almayan ama akreditif kuralları içinde bulunan özel şartların yerine getirilip getirilemeyeceğinden emin olunuz.

Tüm bu noktalara dikkat ederek rezervsiz evrak ibraz etme yolunda önemli adımlar atabilirsiniz.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri