Akreditifler üzerine yazmış olduğumuz yazılarımızın tümüne bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Yazılarımızın içeriği sadece akreditif ile sınırlı olmayıp, dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, ihracat, ithalat, gümrük işlemleri ile ilgili kaynak niteliğinde özgün pek çok yazıya aşağıdaki linklerden ulaşmanız mümkündür.
- Akreditif Terimleri - Akreditifte kullanılan terimlerin İngilizce karşılıkları ve Türkçe kısa açıklamaları.
- Rezerv - Bugünkü yazımızda akreditifte rezerv kavramı üzerinde duracağız. Akreditifte rezerv nedir, rezervin önemi nedir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
- Swift Nedir? Akreditif İşlemlerinde Hangi Swift Mesajları Kullanılır? - Akreditif işlemlerinde kullanılan swift mesajlarının açıklamaları.
- Akreditif Nedir? - Akreditif dış ticarette kullanılan bir ödeme yöntemidir. Bu yazımızda akreditif nedir sorusuna yanıt verip, akreditifin özelliklerini anlamaya çalışacağız.
- Akreditif Nasıl Açılır? Akreditif Nasıl İşler? - Örnek olay üzerinden ihracat ve ithalat işlemlerinde kullanılan akreditifin açılış ve işleyiş süreci.
- Gayri Kabili Rücu Akreditif (Geri Dönülemez Akreditif) Nedir? - Geri Dönülemez Akreditif, İngilizce tanımı Irrevocable Letter Of Credit (ILOC) olan ve Türkçe'de Gayri Kabili Rücu Akreditif şeklinde de kullanılan bir akreditif çeşididir.
- Akreditif Çeşitleri Nelerdir? - Akreditif çeşitlerini incelediğimiz bu yazımızda güncel akreditif kurallarına göre akreditif türlerinin en doğru ve güvenilir açıklamalarını sade ve anlaşılır bir dil ile bulabilirsiniz.
- Akreditifte Risk - Akreditif işlemlerindeki riskleri genel riskler (tüm tarafların ortaklaşa taşıdığı riskler), ithalatçının (amirin) taşıdığı riskler, ihracatçının (lehtarın) taşıdığı riskler ve bankaların taşıdığı riskler olmak üzere 4 grupta inceleyebiliriz.
- Akreditifin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? - Akreditifin ihracatçı ve ithalatçılar için avantaj ve dezavantajları nelerdir.
- Konşimento - Konşimento uluslararası ticarette kullanılan bir taşıma belgesidir. Bu yazıda konşimento tanımını, özelliklerini, çeşitlerini ve akreditifli ödemelerde kullanım şeklini bulabilirsiniz.
- Teyitli Akreditif Nedir? Avantajları ve Riskleri Nelerdir? Her Akreditife Teyit Eklenir mi? - Eğer bir akreditif amir bankanın haricinde ikinci bir bankanın daha ödeme garantisini taşıyor ise bu akreditif türüne Teyitli Akreditif (Confirmed Letter of Credit, Confirmed L/C) denilmektedir.
- UCP 600 - UCP 600, güncel kullanımda olan akreditif kurallarıdır. Türkçesi "ICC'nin Akreditiflere İlişkin Birörnek Usuller ve Uygulama Kuralları" olarak geçer.
- MT700 Swift Mesajı Nedir? - MT 700 akreditif açılışında kullanılan bir swift mesajıdır. İngilizcesi "Issue of a Documentary Credit" olup, Türkçeye "Akreditif Açılışı" olarak çevrilebilir.
- Vesaik Mukabili Ödeme - Vesaik mukabili ödeme, vesaiklerin alıcıya mal bedelinin tahsil edilmesinden veya tahsilat için istenilen güvencenin alınmasından sonra teslim edildiği bir ödeme yöntemi olarak tanımlanabilir.
- Akreditif ile İlgili En Çok Sorulan 15 Soru ve Cevapları - Bu yazımızda akreditif ile ilgili olarak ihracatçı ve ithalatçı firmaların en çok sorduğu soruları ve cevaplarını bir araya getirdik.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 49H: Special Payment Conditions for Bank Only Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 449H: Special Payment Conditions for Bank Only nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 49G: Special Payment Conditions for Beneficiary Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 49G: Special Payment Conditions for Beneficiary nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 47A: Additional Conditions Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 47A: Additional Conditions nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 46A: Documents Required Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 46A: Documents Required nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 45A: Description of Goods and/or Services Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 45A: Description of Goods and/or Services nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 44D: Shipment Period Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 44D: Shipment Period nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 44C: Latest Date of Shipment Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 44C: Latest Date of Shipment nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 44B: Place of Final Destination/For Transportation to …/Place of Delivery Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 44B: Place of Final Destination/For Transportation to …/Place of Delivery nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 44F: Port of Discharge/Airport of Destination Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 44F: Port of Discharge/Airport of Destination nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 44E: Port of Loading/Airport of Departure Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 44E: Port of Loading/Airport of Departure nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 44A: Place of Taking in Charge/Dispatch from …/Place of Receipt Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 44A: Place of Taking in Charge/Dispatch from …/Place of Receipt nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 43T: Transhipment Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 43T: Transhipment nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 43P: Partial Shipments Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 43P: Partial Shipments nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 42P: Negotiation/Deferred Payment Details Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 42P: Negotiation/Deferred Payment Details nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 42M: Mixed Payment Details Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 42M: Mixed Payment Details nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 42a: Drawee Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 42C: Drafts at nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 42C: Drafts at … Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 42C: Drafts at … nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 41a: Available With … By … Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 41a: Available With … By … nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 39C: Additional Amounts Covered Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 39A Percentage Credit Amount Tolerance nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 39A Percentage Credit Amount Tolerance Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 39A Percentage Credit Amount Tolerance nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 32B: Currency Code, Amount Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 32B: Currency Code, Amount nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 59: Beneficiary Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 59: Beneficiary nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 50: Applicant Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 50: Applicant nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 51a: Applicant Bank Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 51a: Applicant Bank nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 31D: Date and Place of Expiry Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 31D: Date and Place of Expiry nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 40E: Applicable Rules Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 40E: Applicable Rules nedir, EUCP LATEST VERSION, EUCPURR LATEST VERSION, UCP LATEST VERSION, UCPURR LATEST VERSION ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 31C: Date of Issue Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 31C: Date of Issue nedir, ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 23: Reference to Pre-Advice Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 23: Reference to Pre-Advice nedir, ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 20: Documentary Credit Number Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 20: Documentary Credit Number nedir, ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 40A: Form of Documentary Credit Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 40A: Form of Documentary Credit nedir, akreditif işlemlerinde ne anlama gelmektedir.
- MT 700 Swift Mesajı – Field 27: Sequence of Total Nedir? - MT 700 swift mesajında Field 27: Sequence of Total nedir, ne anlama gelmektedir.
- Akreditif Alacağının Temliki Nedir? - Akreditif alacağının temliki nedir, ihracatçı ve üretici firmalar için riskleri nelerdir ve devredilebilir akreditiften farkları nelerdir
- İhracat ve İthalat İşlemlerinde Doğru Teslim Şekli Seçimi Nasıl Yapılır? - Risk ve maliyet kriterleri göz önüne alınarak Incoterms 2020 kurallarına göre doğru teslim şekli nasıl seçilir
- Incoterms 2020 ile Incoterms 2010 Arasındaki Başlıca Farklar Nelerdir? - Uluslararası ticarette kullanılan Incoterms 2020 ile Incoterms 2010 versiyonları arasındaki temel değişiklikleri detaylı olarak karşılaştıran güncel rehber.
- Delivered Duty Paid (DDP) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Delivered Duty Paid, Incoterms 2020 içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe’ye “Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim” olarak çevrilmektedir. Kısaltılmış biçimi ise DDP‘dir.
- Vesaik Mukabili Ödemeyle İlgili En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları - Uluslararası ticarette güvenilir ve esnek bir ödeme yöntemi olan vesaik mukabili ödeme hakkında bilmeniz gerekenler bu yazıda.
- Costs Additional to Freight (Navluna Ek Masraflar) Nedir? İhracat Akreditifinde Ne Gibi Riskleri Barındırır? - Costs Additional to Freight akreditif metinlerinde geçen bir ibare olup; navluna ek masraflar anlamına gelmektedir.
- İthalat Akreditifi (Import Letter of Credit) ve İhracat Akreditifi (Export Letter of Credit) Nedir? - Akreditif, ithalatçı gözüyle bakıldığında ithalat akreditifi (import letter of credit, import l/c); ihracatçı gözüyle bakıldığında ise ihracat akreditifi (export letter of credit, export l/c) olarak tanımlanmaktadır.
- Vesaik Mukabili Ödemede Bankaların Sorumlulukları Nelerdir? - URC 522'ye göre vesaik mukabili ödemede bankaların sorumlulukları nelerdir
- Akreditif Açma Teklif Mektubu Nedir? İthalat Akreditiflerinde Nasıl Doldurulur? - İthalat akreditifi açılışında kullanılan akreditif açtırma teklif formu nedir.
- Vesaik Mukabili İşlemlerde Ödeme Seçenekleri: Documents Against Payment ve Documents Against Acceptance - Vesaik mukabili ödemelerde ödeme seçenekleri nelerdir? Basit ve anlaşılır anlatım.
- Vesaik Mukabili Ödemede Riskler ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir? - Vesaik mukabili ödemede hangi riskler bulunur, nelere dikkat edilmelidir.
- Vesaik Mukabili Nasıl İşler? - Vesaik mukabili ödeme nasıl işler. Detaylı resim üzerinden sade ve anlaşılır açıklama.
- Karayolu İhracatlarında Akreditif Kullanımı ve Riskler - Karayolu ile yapılan ihracatlarda akreditifli ödemenin riskleri nelerdir, bu riskleri ortadan kaldırmak için ihracatçılar neler yapabilir.
- Amir Banka (Issuing Bank) - Amir banka, akreditif lehtarına gayrikabili rücu (irrevocable) ve şartlı (complying presentation) ödeme garantisi veren kurumdur. Akreditif, amir banka tarafından açılır ve sonuçlandırılır.
- Cezayir Akreditif İşlemleri - Cezayir ihracat ve ithalat akreditif işlemlerinde nelere dikkat edilmelidir.
- Deferred Payment Letter of Credit Nedir? (Vadeli Akreditif Nedir?) Swift Mesajında Nasıl Gösterilir? Avantaj ve Riskleri Nelerdir? - Akreditif altında ihracatçının yapmış olduğu uygun evrak ibrazı karşılığında ödemesini hemen değil de belirli bir vade sonunda aldığı akreditif çeşidine deferred payment letter of credit veya deferred payment l/c denilmektedir.
- Letter of Credit (L/C) Nedir? - Letter of credit, dış ticarette kullanılan bir ödeme yöntemi olan akreditifin günlük kullanımdaki karşılığıdır. Kısaltılmış hali LC veya L/C'dir.
- Delivered At Place Unloaded (DPU) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - DPU, Incoterms 2020 kuralları içerisinde tanımlanmış 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe’ye, Incoterms 2020 kitapçığında “Belirlenen Yerde Boşaltılmış Olarak Teslim” olarak çevrilmiştir.
- Delivered At Place (DAP) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Delivered At Place, Incoterms 2020 içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe'ye "Belirlenen Yerde Teslim" olarak çevrilmektedir. Kısaltılmış biçimi ise DAP'dir.
- Carriage and Insurance Paid To (CIP) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - CIP, Incoterms 2020 kuralları içerisinde tanımlanmış 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe'ye, "Taşıma ve Sigorta Ödenmiş Olarak" olarak çevrilmiştir.
- Akreditif ile İlgili Bilmeniz Gereken 15 İngilizce Kavram - Akreditifte sıklıkla kullanılan Advising Bank, Applicant, Banking Day, Beneficiary, Clean Transport Document, Complying Presentation, Confirmation, Confirming Bank, Discrepancy, Issuing Bank, Negotiation, Nominated Bank, Presentation, Transshipment ve UCP 600 kavramlarının açıklaması.
- Akreditifte Ödeme Vadeleri: At Sight L/C veya Deferred Payment L/C - Akreditif altında yapılacak ödemelerde hiçbir vadenin söz konusu olmadığı görüldüğünde ödeme (at sight payment) ile belirli bir vadede yapılacak ödeme (deferred payment) arasında bir ayrım yapılmalıdır.
- Akreditifte, “Partial Shipments” Kısmi Yükleme Kavramı - Kısmi yükleme, genellikle farklı zamanlarda ama mutlaka birbirinden farklı taşıma araçları ile toplam tutarı daha yüksek olan bir akreditif altında, daha düşük miktarlarda ürün sevk edilmesi işlemidir.
- Akreditif Nasıl İptal Edilir? Akreditif Amir Banka Tarafından Tek Taraflı İptal Edilebilir mi? - Akreditif nasıl iptal edilir. Güncel akreditif kurallarına göre akreditif iptali nasıl yapılır.
- Akreditifli Ödemelerde Transshipment Ne Demektir? Swift Mesajlarında Nasıl Gösterilir? - Akreditifli işlemlerde transshipment (aktarma) nasıl tanımlanmaktadır ve swift mesajlarında nasıl gösterilmektedir.
- Akreditifli İşlemlerde Latest Date of Shipment, Presentation Period ve Expiry Date Nedir? - Latest Date of Shipment, Presentation Period ve Expiry Date kavramlarının örnekler ile açıklaması.
- Akreditifli Ödemelerde Applicant ve Beneficiary Nedir? Swift Mesajında Nasıl Gösterilirler? - Akreditifli Ödemelerde Applicant ve Beneficiary Nedir? Swift Mesajında Nasıl Gösterilirler?
- Akreditif Altında Rezervsiz Belge İbrazı İçin Öneriler - İhracatçılar neleri yaparak rezervsiz belge ibraz edebilirler.
- Akreditif Örneği (At Sight, Irrevocable, Confirmed L/C) - Bugünkü yazımızda Görüldüğünde Ödeme ile Kullanımda Olan Teyitli Geri Dönülemez Akreditif Örneğini (At Sight, Irrevocable, Confirmed L/C) sizlerle paylaşacağız.
- Certificate of Origin (Menşe Şehadetnamesi) Nedir? Akreditifli Ödemelerde Nasıl Kullanılır? - Menşe Şehadetnamesi (Certificate of Origin) uluslararası ticarette, ihracata konu olan malın tamamen bir ülke sınırları içerisinde elde edildiğini veya imal edildiğini veya kısmen bir ülkede işlem görerek nihai halini aldığını belgelendirmek amacıyla kullanılan önemli bir dış ticaret belgesidir.
- Carriage Paid To (CPT) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Carriage Paid to, Incoterms 2020 kuralları çerçevesinde tanımlanmış 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe karşılığı Incoterms 2020 kitapçığında "Taşıma Ödenmiş Olarak" geçmektedir. Kısaltılmış biçimi CPT'dir.
- Free Carrier (FCA) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - “Free Carrier” (FCA), Incoterms 2020’de belirlenen 11 teslim şeklinden biridir ve Türkçe’ye “Taşıyıcıya Masrafsız” olarak çevrilebilir.
- Tunus Akreditif Danışmanlık - Tunus akreditif ihracat işlemlerinde nelere dikkat edilmelidir.
- Akreditif Teyit Masrafları Ne Kadardır? Teyit Masraflarını Kim Öder? - Örneklerle yurtiçi ve yurtdışı bankaların teyit komisyonu ücretlerini açıklıyoruz.
- Akreditif Açılış Masraf ve Komisyonları - Örnek ithalat akreditifi açılış komisyonları hesaplamaları yaptığımız bu yazımızda 50000USD'lik bir akreditifin açılış masrafının ne kadar olduğunu anlamaya çalıştık.
- Akreditif Tanımları (DC, LC, SBLC) - Documentary Credit, Letter of Credit, Commercial Credit ve Standby Letter of Credit ne anlama gelmektedir.
- İhracatçıları Koruyan 5 Akreditif Kuralı - Bankaların rezerv vurmasının önüne geçildiği 5 maddeyi bugünkü yazımızda açıklıyoruz.
- Akreditifli Ödemelerde Bankalar - Akreditif işlemlerinde bankalar: amir banka, ihbar bankası, teyit bankası, görevli banka, iştira bankası, rambursman bankası, devir bankası.
- Free Time, Demurrage ve Detention Kavramları - Limanlarda konteyner yığılmasını önlemek ve konteynerlerin en etkin biçimde kullanımı sağlamak için nakliyeciler tarafından geliştirilen free time (serbest süre), demurrage (demuraj) ve detention kavramlarını bugünkü yazımızda açıklayacağız.
- UCP 600 ve URC 522 Nedir? - Bu yazımızda akreditif kuralları olan UCP 600 ile Vesaik mukabili kuralları olan URC 522'yi açıkladık.
- Akreditifte Taraflar Kimlerdir? - Akreditif işleminde yer alan tarafların kısa ve öz açıklamalarını bu sayfada bulabilirsiniz.
- Net Ağırlık (Net Weight), Brüt Ağırlık (Gross Weight) ve Doğrulanmış Brüt Ağırlık (Verified Gross Mass) Nedir? - İhracat ve ithalat yüklemelerinde kullanılan Net Ağırlık (Net Weight), Brüt Ağırlık (Gross Weight) ve Doğrulanmış Brüt Ağırlık (Verified Gross Mass) tanımlarının örnek üzerinden açıklanması.
- Türkiye’deki İhracatçılar Akreditifi Daha Çok Kullanarak İhracatlarını Arttırabilir mi? - İhracat yapan firmalar çoğunlukla yaşadıkları olumsuz tecrübeler nedeniyle akreditifli ödemeden sakınmaktadır. Bu yazımızda ihracatçıların akreditifi doğru kullanarak ihracatları arttırabilecekleri tezini işledik.
- Free Alongside Ship (FAS) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Free Alongside Ship, Incoterms 2020 içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe'ye "Gemi Doğrultusunda Masrafsız" olarak çevrilmektedir. Kısaltılmış biçimi ise FAS'dır.
- Cost, Insurance and Freight (CIF) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Cost, Insurance and Freight (CIF) (Incoterms 2020) Teslim Şekli ile ilgili açıklayıcı bilgiler ve grafik çizimlerin bulunduğu yazımız.
- Cost and Freight (CFR) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Cost and Freight (CFR) (Incoterms 2020) teslim şeklinin özelliklerini açıkladığımız yazımız.
- Free on Board (FOB) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Free on Board (FOB) (Incoterms 2020) Teslim Şeklini açıkladığımız yazımız.
- Ex Works (EXW) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - Ex Works (EXW) (Incoterms 2020) Teslim Şekli hakkında yazmış olduğumuz yaımız.
- Purchase Order Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır? - İthalat ve ihracat işlemlerinde kullanılan bir belge olan Purchase Order nedir, nasıl doldurulur, örnek purchase order bilgilerini bulabileceğiniz yazımız.
- İhracatçılar İçin Proforma Fatura Örnekleri - İhracat işlemlerinde en çok kullanılan belgelerden birisi proforma faturadır. Bu yazımızda ihracatçılar için hem excel hem de pdf formatında hazırladığımız proforma fatura örneklerini bulabilirsiniz.
- ISBP 821 – Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması 2023 Revizyonu - ISBP 821 (Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması) kural kitapçığında ICC tarafından 2023 yılında yapılan düzenlemeleri içeren maddeler bu yazımızda yer almaktadır.
- Konşimento ve Havayolu Taşıma Senedi Arasındaki Farklar Nelerdir? - Bu yazımızda havayolu taşıma senedi (air waybill) ile konşimento (bill of lading) arasındaki farklara değineceğiz.
- Havayolu Taşıma Senedi “Air Waybill” Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Doldurulur? Akreditifli İşlemlerde Nasıl Kullanılır? - "Havayolu Taşıma Senedi," isminden de anlaşılacağı gibi, hava limanından hava limanına yapılan nakliyelerde kullanılan bir taşıma belgesidir. Günlük kullanımlarda, "Havayolu Taşıma Belgesi" veya "Havayolu Konşimentosu" gibi isimlerle de karşımıza çıkmaktadır.
- Belçika Akreditif Danışmanlık - Belçika'ya yapılan EUR 140.138,00 tutarında ihracat işlemine vermiş olduğumuz akreditif danışmanlık hizmeti.
- Charter Party Bill of Lading Nedir? - Charter parti konşimentosu dökme yüklemelerde kullanılan bir konşimento çeşidi olarak tanımlanabilir.
- Uluslararası Akreditif Danışmanlık Referansımız: 2 Ayda 7 Başarılı İbraz - İngiltere'deki bir müşterimiz için sağlamış olduğumuz ihracat akreditif danışmanlık hizmetine ait bilgiler.
- Bangladeş ve Pakistan Akreditifleri İçin Teyit Seçeneği: Albaraka Bankası’nın Asya Kalkınma Bankası Üzerinden Verdiği Teyit - Bangladeş ve Pakistan Akreditifleri İçin Teyit Seçeneği: Albaraka Bankası'nın Asya Kalkınma Bankası Üzerinden Verdiği Teyit
- Dış Ticarette Yaşanan Ödeme Gecikmeleri İhracatçıları Zorluyor - 2023 yılı içerisinde yaşanan finansal zorluklar pek çok ülkenin ithalat ödemelerini yapmakta zorlanmasına sebep olmaktadır.
- Sea Waybill Nedir? Denizyolu Taşıma Senedi Nedir? - Bir konşimento çeşidi olan Sea Waybill, ithalatçıların malları varış limanında daha hızlı çekebilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Konşimento ile yapılan taşımalarda malları varış limanında nakliyeciden teslim alabilmek için mutlaka orijinal konşimentonun ibraz edilmesi gerekirken; Sea Waybill yani deniz yolu taşıma senedi ile yapılan taşımalarda bu zorunluluk ortadan kalkmıştır.
- Multimodal Bill of Lading Nedir? Multimodal Konşimento Çeşitleri Nelerdir? - Bu yazımızda dış ticaret işlemlerinde kullanılan bir taşıma belgesi olan Multimodal Bill of Lading ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Multimodal bill of lading, birden fazla taşıma şeklini içeren kombine taşımalarda kullanılan bir taşıma belgesidir.
- Teyitli Akreditiflerde Teyidin Düşmesi - Teyitli akreditifler altında teyit bankasının yapmış olduğu inceleme sonucunda evraklarda rezerv bulunursa, teyit önce askıya alınmakta, rezervler ihracatçı tarafından zamanında düzeltilemez ise de teyit düşmektedir.
- Taslak Akreditif (Draft Letter of Credit) Nedir? Taslak Akreditif Neden Önemlidir? - Taslak akreditif ile çalışmanın önemi ve faydalarını incelediğimiz bu yazımızda örnek olay üzerinden açıklamalara yer verilmiştir.
- Ölü Doğan Bir Ödeme Yöntemi: Banka Ödeme Yükümlülüğü (Bank Payment Obligation) - Dış ticarette yeni bir ödeme yöntemi olarak lanse edilen Banka Ödeme Yükümlülüğü (Bank Payment Obligation) (BPO) neden ölü doğdu
- Akreditif ile Vesaik Mukabili Arasındaki Farklar Nelerdir? - Bugünkü yazımızda dış ticarette sıklıkla kullanılan vesaik mukabili (documentary collections, cad) ödeme ile akreditif (letter of credit, LC, L/C) ödeme arasındaki farkları inceleyeceğiz.
- Packing List (Çeki Listesi) Nedir? Akreditifte Nasıl Kullanılır? - Packing list Türkçe adı ile çeki listesi nedir, ihracat ve ithalat işlemlerinde nasıl kullanılır gibi sorulara cevap verdiğimiz bu yazımızda ayrıca packing list örneği de bulabilirsiniz.
- Proforma Fatura (Proforma Invoice) ile Ticari Fatura (Commercial Invoice) Arasındaki Farklar Nelerdir? - Düzenlenme zamanı, kullanım amacı ve düzenlenme amacı itibari ile proforma fatura (Proforma Invoice) ile ticari fatura (Commercial Invoice) arasındaki farklar nelerdir
- Ticari Faturada (Commercial Invoice) Karşılaşılan Başlıca Rezervler - Akreditif işlemlerinde ticari faturada bankaların buldukları başlıca rezervler.
- Proforma Invoice (Proforma Fatura) Nedir? Akreditifli Ödemelerde Nasıl Kullanılır? - Proforma fatura (Proforma Invoice) ihracat ve ithalat işlemlerinde nasıl kullanılır, nasıl düzenlenir ve akreditif işlemlerinde ne gibi kurallara bağlıdır.
- Commercial Invoice (Ticari Fatura) Nedir? Akreditifli Ödemelerde Nasıl Kullanılır? - Dış ticaret işlemlerinde kullanılan en temel belgelerden birisi olan commercial invoice (ticari fatura) hakkında detaylı bilgiler içeren yazımız.
- OFAC Şartı Akreditiflerde Her Zamankinden Daha Tehlikeli - OFAC Nedir? Dış ticarette OFAC yaptırımları neden önem taşır.
- Konşimentoda Karşılaşılan Başlıca Rezervler - İthalat ve ihracat akreditiflerinde konşimentoda karşılaşılan başlıca rezervler: Geç Yükleme Rezervi, Alıcı Akreditif ile Uyumsuz, Navlun Kaydı Akreditif ile Uyumsuz, Konşimento Uygun Biçimde İmzalanmamış.
- Mısır Akreditif Danışmanlık - Mısır'a ihracat yapan firmaların akreditifli işlemler ile ilgili merak edebilecekleri detayları bu yazımızda topladık.
- Mısır İhracatlarında Akreditif Zorunluluğu Kaldırıldı - Mısır, 2022 yılı başlarında getirmiş olduğu ithalat işlemlerinde akreditif zorunluluğunu aynı yılın sonlarında kaldırmıştır.
- Taşıma Belgelerinde Navlun Kayıtları: Freight Prepaid ve Freight Collect - Taşıma belgesi, navlunun ihracatçı tarafından ödeneceğini açıklıyorsa kullanılan navlun kaydı "Freight Prepaid" olmaktadır. Eğer taşıma belgesinde navlunun ithalatçı tarafından ödeneceği belirtilecekse bu durumda "Freight Collect" ibaresi kullanılmaktadır.
- Akreditifte Taşıma Belgeleri Nelerdir? - Dış ticarette bir ödeme yöntemi olan akreditifte hangi belgeler taşıma belgesi olarak tanımlanmaktadır? Konşimento, multimodal konşimento, charter party konşimento, sea waybill, air waybill, CMR ve kurye alındıları ile ilgili bilgiler ve daha detaylı açıklamalara ait linkler.
- 197.250,00 USD’lik Güney Kore Akreditif Danışmanlık Referansımız - Güney Kore’de bulunan Woori Bank bankası tarafından açılmış olan 197.250,00 USD toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Güney Kore İhracat Akreditif Danışmanlığı belgelerin ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılıştır.
- 52.684,00 USD’lik Tunus Akreditif Danışmanlık Referansımız - Tunus'ta bulunan Banque Zitouna bankası tarafından açılmış olan 52.684,00 USD toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Tunus İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.
- Vietnam Akreditif Danışmanlık - Vietnam'da bulunan Joint Stock Commercial Bank For Foreign Trade of Vietnam (Vietcombank) bankası tarafından açılmış olan 204.000,00 EUR toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Vietnam İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.
- Neden Akreditifli Ödemelerde FOB Yerine CFR Teslim Çalışmalıyız - Akreditifli ödemelerde belgelerin rezerve düşmesine sebep olan çeşitli etkenler söz konusudur. Bugün ihracat akreditiflerinde rezerve neden olabilecek bir konuya değineceğiz.
- Fas Akreditif İşlemleri - Fas'a ihracat yapan firmaların akreditif ile çalışırken faydalanacakları bilgileri ve dikkat etmeleri gereken detayları bu yazımızda derledik.
- Uluslararası Akreditif Danışmanlık Referansı: İngiltere’den Pakistan’a Yapılan Hurda Metal İhracatı - Bu yazımızda İngiltere'de yer alan ihracatçı bir firmanın Pakistan'a yapmış olduğu akreditifli ihracat işlemine ait vermiş olduğumuz danışmanlığa ait bilgileri sizlerle paylaşacağız.
- Akreditif Güvenli mi Yoksa Riskli mi? - İhracatçılar için akreditif riskli mi yoksa güvenli mi? Bu yazımızda neden ihracatçıların akreditif konusunda zorlandığını açıklıyoruz.
- İstanbul Akreditif Danışmanlık - Bu yazımızda İstanbul firmaları için vermiş olduğumuz ihracat ve ithalat akreditif danışmanlık hizmeti üzerinde duracağız.
- Senegal Akreditif Danışmanlık - Senegal'de bulunan Compagnie Bancaire De L'afrique Occidentale (CBAO) bankası tarafından açılmış olan 26.780,00 EUR toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Senegal İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.
- Teyit Bankası (Confirming Bank) - Teyit bankası, amir bankanın talebi veya verdiği yetki üzerine akreditife teyidini ekleyen banka anlamına gelir.
- Görevli Banka (Nominated Bank) - UCP 600, güncel akreditif kurallarında görevli banka, akreditifin kullanımda olduğu banka veya herhangi bir banka nezdinde kullanılır biçimde açılmış bir akreditifte herhangi bir banka anlamına gelir; denilerek tanımlanmıştır.
- İhbar Bankası (Advising Bank) - Akreditifli ödemelerde amir bankadan veya duruma göre teyit bankasından kendisine swift mesajı ile iletilen akreditifi ihracatçı firmaya ihbar eden bankaya ihbar bankası denilmektedir.
- Uygun İbraz Karşısında Bankaların Sorumlulukları Nelerdir? - Akreditif altında yapılan uygun ibraz karşısında Amir Banka (Issuing Bank), Teyit Bankası (Confirming Bank) ve İhbar Bankası (Advising Bank) nasıl davranmalıdır.
- Uygun İbraz Nedir? Complying Presentation Ne Demektir? - Akreditif altında ödeme almanın ön koşulu olan uygun ibraz (complying presentation) nedir?
- Partial Shipment Not Allowed Ne Demektir? - Partial shipments not allowed ibaresi akreditifli ödemelerde kullanılan swift mesajlarında sıklıkla gördüğümüz bir terim olup; kısmi yüklemelere söz konusu akreditif altında izin verilmeyeceği anlamına gelmektedir.
- Teyitli Akreditiflerin Avantajları Nelerdir? - Teyitli akreditifin avantajları nelerdir? İhracatçı firmalar neden ekstra maliyet altına girip, akreditiflerine teyit ilave ettirmektedirler?
- Kenya Akreditif Danışmanlık - Kenya Akreditif Danışmanlık: Ticari işlemleriniz için güvenilir ve profesyonel akreditif danışmanlık hizmetleri. Kenya ile uluslararası ticaretinizi kolaylaştırın!
- Libya Akreditif Danışmanlık - Türkiye ile Libya arasındaki dış ticaret ülkelerin tarihleri boyunca canlı olagelmiştir. Türkiye, 2011 yılında Libya'da yaşanan politik kargaşaya ve iç savaşa kadar Libya'ya en çok ihracat yapan ülkeler arasında yer almaktaydı. 2011 yılından sonra ise Libya'nın siyasal birliği büyük yara almış, düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle Libya hükûmeti bütçesini denkleştirmekte…
- İsrail Akreditif Danışmanlık - İsrail, Orta Doğu'da Türkiye'nin en çok dış ticaret yaptığı ülkelerden birisidir. İsrail, 2016 yılında Türkiye'den 2 milyar 601 milyon dolarlık mal ithal etmiş; buna karşılık da Türkiye'ye 1 milyar 297 milyon dolarlık ürün ihraç etmiştir. Akreditif Danışmanlık Hizmetleri, İsrail'e yapılan akreditifli ihracat işlemlerinde başarı ile sunmuş olduğu akreditif danışmanlık hizmetlerinin…
- Bangladeş Akreditif Danışmanlık - Bugünkü yazımızda Bangladeş'e yapılan bir ihracat işleminde sunmuş olduğumuz akreditif danışmanlık hizmetimize ait referans bilgilerini sizlerle paylaşacağız. Bangladeş, tıpkı Cezayir gibi ithalat işlemlerinde zorunlu olarak akreditif kullanan ülkelerden birisidir. Bangladeş akreditifleri belki de Dünya genelinde çalışması en zor akreditiflerin başında gelmektedir. Bu ülkeden açılan akreditiflerin kendisine has bir yapısı vardır.…
- İspanya Akreditif Danışmanlık - İspanya, Avrupa'nın güneybatısında, İber Yarımadasın'da yer alan ülkedir. Güneyde ve doğuda Akdeniz'e, kuzeyde ise Atlantik Okyanusu'na kıyısı vardır. İspanya akreditif işlemleri ile ilgili daha detaylı bilgilere "İspanya Akreditif İşlemleri" başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bu sayfada 2011 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz İspanya'ya yapılan akreditifli bir ihracat çalışmamıza ait referans bilgilerimizi bulabilirsiniz. İspanya'da bulunan…
- Dubai Akreditif Danışmanlık - Dubai, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisidir. Birleşik Arap emirliklerin'de ihracat ve ithalat işlemlerinin en yoğun olarak yapıldığı yerlerin başında gelmektedir. Özellikle re-export faaliyetleri fazladır. Bu sayfada 2015 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz Dubai akreditif çalışmamıza ait referans bilgilerimizi bulabilirsiniz. Dubai'de bulunan Standard Chartered Bank bankası tarafından açılmış olan…
- Almanya Akreditif Danışmanlık - Akreditif Danışmanlık Hizmetleri, Almanya'dan yapılan akreditifli ithalat işlemlerinde başarı ile sunmuş olduğu akreditif danışmanlık hizmetlerinin haklı gururunu yaşamaktadır. Türkiye'de bulunan Türkiye İş Bankası tarafından açılmış olan 101.545,40 EUR toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Almanya İthalat Akreditif Danışmanlığı, ithalat işleminin başarı ile sonuçlanması ve ödemenin ihracatçı firmaya iletilmesi ile…
- Tayvan Akreditif Danışmanlık - Bugünkü yazımızda Tayvan'a yapılan bir ihracat işleminde sunmuş olduğumuz akreditif danışmanlık hizmetimize ait referans bilgilerini sizlerle paylaşacağız. Tayvan akreditifleri ile ilgili daha detaylı bilgiye Tayvan Akreditif İşlemleri başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Akreditif Danışmanlık Hizmetleri, Tayvan'a yapılan akreditifli ihracat işlemlerinde başarı ile sunmuş olduğu akreditif danışmanlık hizmetlerinin haklı gururunu yaşamaktadır. Tayvan'da bulunan…
- Çin Akreditif Danışmanlık - Akreditif Danışmanlık Hizmetleri, Çin'den yapılan akreditifli ithalat işlemlerinde başarı ile sunmuş olduğu akreditif danışmanlık hizmetlerinin haklı gururunu yaşamaktadır. Türkiye'de bulunan Türkiye Halk Bankası tarafından açılmış olan 24.765,00 USD toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Çin İthalat Akreditif Danışmanlığı, ithalat işleminin başarı ile sonuçlanması ve ödemenin ihracatçı firmaya iletilmesi ile…
- Hindistan Akreditif Danışmanlık - Hindistan, Dünya genelinde Çin'den sonra en kalabalık ülke konumundadır. Kişi başına düşen gelir düzeyi bakımından az gelişmiş ülkeler arasında yer alan Hindistan, son yıllarda yaşamış olduğu ekonomik atılım ve liberalizasyona rağmen hali hazırda ihracat yapması zor ülkelerden birisi olarak göze çarpmaktadır. Hindistan'ın yapmış olduğu uluslararası ticarette akreditifli ödemeler Hindistanlı ihracatçı…
- Cezayir Akreditif Danışmanlık - Cezayir, 2009 yılında gerçekleştirmiş olduğu yasal düzenleme ile tüm ithalat işlemlerini akreditifli ödeme ile yapmaya başlamıştır. Daha sonraki yıllarda Cezayir söz konusu yasal düzenlemeyi gevşemiş ve akreditifin yanı sıra vesaik mukabili ödemeyi de kabul etmeye başlamıştır. Cezayir akreditif işlemleri ile ilgili daha detaylı bilgilere buradaki linke tıklayarak ulaşmanız mümkündür. Akreditif…
- Suudi Arabistan Akreditif Danışmanlık - Dünya'nın 1 numaralı petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan 2016 yılında 129 milyar dolar ithalat, 207 milyar dolar da ihracat yapmıştır. Ekonomisi neredeyse tamamen petrol ihracatına dayanan ülke, tüketmiş olduğu ürünlerin yaklaşık %75'ini ithal etmektedir. Suudi Arabistan ithalat ve ihracat işlemlerinde akreditifli ödemeleri en sık kullanan ülkelerin başında yer almaktadır. Suudi…
- İran Akreditif Danışmanlık - İran, 1979 yılında yaşamış olduğu devrimden beri politik anlamda sıkıntılar yaşayagelmiş bir ülkedir. 1980 ile 1988 yılları arasında süren Irak-İran Savaşı ve ardından İran'ın nükleer programı gerekçe gösterilerek yürürlüğe konulan yaptırımlar söz konusu politik sıkıntıların ilk etapta akla gelen örnekleridir. 2010 yılından itibaren ABD Hazinesine bağlı Office of Foreign Assets Control…
- Etiyopya Akreditif Danışmanlık - Etiyopya, Afrika'nın doğusunda yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülkenin nüfusu yaklaşık 110 milyon kişidir. En büyük şehri ise aynı zamanda ülkenin başkenti olan Addis Ababa'dır. Etiyopya'ya yapılan ihracat işlemlerinde ödemeler genellikle akreditif ile alınmaktadır. Etiyopya'daki bankaların güvenilirliği fazla olmadığı için bu ülkeden açılan akreditiflerin bir Avrupa ülkesinden…
- Şili Akreditif Danışmanlık - Şili, Güney Amerika'da yer alan bir ülkedir. Nüfusu yaklaşık 17 milyon kişidir. Şili'nin kuzeyinde kuzeyinde Peru, kuzeydoğusunda Bolivya ve doğusunda Arjantin yer almaktadır. Akreditif Danışmanlık Hizmetleri, Şili'ye yapılan akreditifli ihracat işlemlerinde başarı ile sunmuş olduğu akreditif danışmanlık hizmetlerinin haklı gururunu yaşamaktadır. Şili'de bulunan Banco Santander Chile bankası tarafından açılmış olan…
- Akreditif Nasıl Okunur? Akreditif Nasıl İncelenir? - MT 700 swift mesajı ile iletilen akreditif nasıl okunur? Akreditif maddeleri nasıl incelenir?
- Rezerv Bildirim Formu Nedir? - MT 734 swift mesajı ile akreditif lehtarına bildirilen rezerv bildirim formu nedir ve nasıl okunur.
- Malları Gümrükte Kontrol Ederek Ödemesine Onay Verebileceğimiz Bir Akreditif Türü Var Mıdır? - Malları gümrükte kontrol ettikten sonra ödeme yapılacak şekilde akreditif açmak mümkün müdür?
- Dış Ticaret Linkleri - Dış ticaret ile ilgili sık kullanılan web adreslerinin manual olarak bir sayfada toplanması ile çok yararlı bir sayfa hazırladığımıza inanmaktayız. Dış ticaret uygulayıcılarının çok işine yarayacağına inandığımız sayfamıza önermek istediğiniz linkleri e-mail ile lütfen bize ulaştırınız. [toggle title='Resmi Kurumlar'] Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Kosgeb Türk Patent Enstitüsü (TPE) Türk…
- İhracat Akreditiflerinde Risk Nasıl Düşürülür? - İhracat akreditifleri satıcı firmalar açısından işlem başlangıcında belirli bir güven duygusu verse de çeşitli risk unsurları hesaba katıldığında akreditif işlemlerinin ilerleyen süreçlerinde bu duygunun yerini yavaş yavaş endişe ve korku almaktadır. Malesef Türkiye akreditif kullanılabilirliği açısından diğer ülkelere göre çok gerilerde kalmıştır. Örneğin Çin ve Hindistan gibi ihracata Türkiye'den daha…
- Akreditif ile İlgili Sorular ve Cevapları – (Ocak-Aralık 2012) - Soru 1 : Vadeli Akreditif işlemleri Vadeli akreditifin ödenmemesi veya ödenememesi durumunda hangi cezai yaptırımlar söz konusu oluyor? Konuyla ilgili ayrıntılı bir döküman veya önerebileceğiniz türkçe/ingilizce bir site var ise mail adresimle paylaşabilir misiniz? Ödenmeme durumunda tarafların sorumlulukları, hukuki sürece geçmeden önce tanınan süre ve tüm bu sürecin akreditifi açan…
- Akreditif ile İlgili Sorular ve Cevapları – (Haziran-Temmuz-Ağustos 2011) - Soru 1 : Biz sizinle İRAN'dan irtibata geçiyoruz biz bir ticari şirket olarak Türkiye ve başka ulkelerden İrana Gıda madeleri ithal ediyoruz . Bizim sizden bir sorumuz olacakdır. Bildiginiz gibi İran ambargo altında ve hiç bir ulke İranın Akreditif (Letter of credit- L/C) kabul etmiyor. Onun için biz sizden sormak…
- Akbank Akreditif İşlemleri - Yurtiçi /Yurtdısı Sube Sayısı : 969 adet / 1 Adet Sermaye Türü : Özel Sermayeli Mevduat Bankalası Mevsuat Toplamı: 139.90 milyar TL (2011) Swift: AKBKTRIS Genel Müdürlük: Sabancı Center 4.Levent İstanbul Web Adresi: www.akbank.com Akbank Dış Ticaret Hizmetlerine Genel Bakış : Türkiye içerisinde geniş şube ağı ve yerleşmiş bankacılık geleneği ile Akbank Türkiye'nin önde gelen özel sermayeli…
- Türkiye’de Akreditif İşlemleri Yapan Bankalar - Bu bölümde bankalar bazında akreditif işlemlerini açıklamaya çalışacağız. Aşağıdaki tabloda Türkiye genelinde faaliyet gösteren çeşitli bankalar tablo halinde verilmiştir. Verilen tablodaki bağlantılar tıklandığında açılan sayfada söz konusu bankanın detaylı bilgilerine ulaşılabilmektedir. Bu bilgiler bankanın web adresi, telefonu, faks numarası, swift kodu gibi elzem bilgileri içermektedir. İlerleyen zamanlarda bankaların hangi ülkelerde…
- Singapur Akreditif İşlemleri - Baskent: Singapur Yönetim Biçimi : Cumhuriyet Nüfus : 5,31 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 327 milyar USD Para birimi : Singapore dollar, SGD Telefon Kodu: +65 Singapur Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Singapur 2011 yılında 414,80 milyar dolar ihracat yapmıştır. Singapur ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde…
- Rusya Akreditif İşlemleri - Baskent: Moskova Yönetim Biçimi : Federal Anayasal Cumhuriyet Nüfus : 143,30 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $1.85 trilyon USD Para birimi : Ruble , RUB Telefon Kodu: +7 Rusya Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Rusya 2011 yılında 520,30 milyar dolar ihracat yapmıştır. Rusya ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla…
- İsviçre Akreditif İşlemleri - Baskent: Bern Yönetim Biçimi : Federal Cumhuriyet Nüfus : 8,00 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 339.89 milyar USD Para birimi : Isviçre Frangi (CHF) Telefon Kodu: +41 İsviçre Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : İsviçre 2011 yılında 322,00 milyar dolar ihracat yapmıştır. İsviçre ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan 17. ülke…
- Meksika Akreditif İşlemleri - Baskent: Meksika (Sehir) Yönetim Biçimi : Federal Cumhuriyet Nüfus : 115,29 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 1.74 trilyon USD Para birimi : Meksika Pesosu, MXN Telefon Kodu: +52 Meksika Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Meksika 2011 yılında 370,91 milyar dolar ihracat yapmıştır. Meksika ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan…
- İngiltere Akreditif İşlemleri - Baskent: Londra Yönetim Biçimi : Anayasal Monarşi Nüfus : 63,18 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $2,43 trilyon USD Para birimi : New Taiwan dollar ,TWD Telefon Kodu: +44 İngiltere Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : İngiltere 2011 yılında 479,20 milyar dolar ihracat yapmıştır. İngiltere ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan…
- Tayvan Akreditif İşlemleri - Baskent: Taipei Yönetim Biçimi : Yarı Başkanlık Sistemi Nüfus : 23,31 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 901,88 milyar USD Para birimi : New Taiwan dollar ,TWD Telefon Kodu: +886 Tayvan Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Tayvan 2011 yılında 307,00 milyar dolar ihracat yapmıştır. Tayvan ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat…
- Suudi Arabistan Akreditif İşlemleri - Baskent: Riyad Yönetim Biçimi : Teokratik Monarşi Nüfus : 29,19 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 775 milyar USD Para birimi : Suudi Arabistan riyali, SAR Telefon Kodu: +966 Suudi Arabistan Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Suudi Arabistan 2012 yılında 381,50 milyar dolar ihracat yapmıştır. Suudi Arabistan ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en…
- Hollanda Akreditif İşlemleri - Baskent: Amsterdam Yönetim Biçimi : Anayasal Monarşi, parlamenter sistem Nüfus : 16.68 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $704.03 milyar USD Para birimi : Euro (€) , EUR Telefon Kodu: +31 Hollanda Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Hollanda 2011 yılında 550,20 milyar dolar ihracat yapmıştır. Hollanda ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla…
- Hong Kong Akreditif İşlemleri - Başkent: Hong Kong Yönetim Biçimi : ÇHC Hong Kong Özel İdari Bölgesi Nüfus : 7,06 million (2010) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $351.11milyar USD Para birimi : Hong Kong Dollar, HKD Telefon Kodu: +852 Hong Kong Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Hong Kong 2011 yılında 438,00 milyar dolar ihracat yapmıştır. Hong Kong ulaşmış olduğu bu…
- Kanada Akreditif İşlemleri - Baskent: Ottawa Yönetim Biçimi : Parlamenter demokrasi ile anayasal monarşi Nüfus : 33,4 million (2011) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 1,45 trilyon USD Para birimi : Kanada Doları ($) , CAD Telefon Kodu: +1 Kanada Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Kanada 2011 yılında 463,10 milyar dolar ihracat yapmıştır. Kanada ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde…
- Belçika Akreditif İşlemleri - Baskent: Brüksel Yönetim Biçimi : Anayasal Monarşi Nüfus : 11,04 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 413.28 milyar USD Para birimi : Euro (€), EUR Telefon Kodu: +32 Belçika Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Belçika 2011 yılında 332,30 milyar dolar ihracat yapmıştır. Belçika ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan 16.…
- Hindistan Akreditif İşlemleri - Baskent:Yeni Delhi Yönetim Biçimi : Federal Cumhuriyet Nüfus : 1,21 trilyon (2011) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 4.7 trillion USD Para birimi : Hindistan rupisi, INR Telefon Kodu: +91 Hindistan Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Hindistan 2011 yılında 307,2 milyar dolar ihracat yapmıştır. Hindistan ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan…
- İspanya Akreditif İşlemleri - Baskent:Madrid Yönetim Biçimi : Anayasal Monarşi Nüfus : 47,26 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 1.40 trilyon USD Para birimi : Euro (€), EUR Telefon Kodu: +34 İspanya Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : İspanya 2011 yılında 309,60 milyar dolar ihracat yapmıştır. İspanya ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan 18.…
- İtalya Akreditif İşlemleri - Baskent: Roma Yönetim Biçimi : Üniter parlamenter anayasal cumhuriyet Nüfus : 60.81 million (2011) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $1,83 trilyon USD Para birimi : Euro (€) , EUR Telefon Kodu: +39 İtalya Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : İtalya 2011 yılında 524,90 milyar dolar ihracat yapmıştır. İtalya ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla…
- Güney Kore Akreditif İşlemleri - Başkent: Seul Yönetim Biçimi : Başkanlık Cumhuriyeti Nüfus : 50,00 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $1.62trilyon USD Para birimi : Won , KRW Telefon Kodu: +82 Güney Kore Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Güney Kore 2011 yılında 552,80 milyar dolar ihracat yapmıştır. Güney Kore ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla…
- Fransa Akreditif İşlemleri - Baskent: Paris Yönetim Biçimi : Yarı başkanlık sistemi Nüfus : 65,35 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $2,25 trilyon USD Para birimi : Euro (€) , EUR Telefon Kodu: +33 Fransa Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Fransa 2011 yılında 589 milyar dolar ihracat yapmıştır. Fransa ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat…
- Japonya Akreditif İşlemleri - Başkent: Tokyo Yönetim Biçimi : Anayasal Monarşi, Parlamenter Demokrasi Nüfus : 128,06 million (2010) Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: $5,98 trilyon USD Para birimi : Yen (JPY) Telefon Kodu: +81 Japonya Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılası $5,98 trilyon dolar olup bu tutar Japonya'yı Dünya'nın en büyük üçüncü ekonomisi yapmaktadır. Japonya'da kişi…
- Almanya Akreditif İşlemleri - Baskent: Berlin Yönetim Biçimi : Federal Parlamenter Cumhuriyet Nüfus : 81.9 million (2012) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 3,01 trilyon USD Para birimi : Euro (€) , EUR (RMB) Telefon Kodu: +49 Almanya Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Almanya'nın Gayri safi yurtiçi hasılası 3.01 trilyon dolar olup bu tutar Almanya'yı Avrupa'nın en büyük ekonomisi yapmaktadır. Ayrıca…
- Çin Akreditif İşlemleri - Baskent: Pekin Yönetim Biçimi : Tek Partili Komünist Cumhuriyet Nüfus : 1,338,61 million (2010) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 12,38 trilyon USD Para birimi : Renminbi (Yuan) , CNY (RMB) Telefon Kodu: +86 Çin Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : Çin'in Gayri safi yurtiçi hasılası 12,38 trilyon dolar olup bu tutar Çin'i Dünya'nın en büyük ikinci…
- Amerika Birleşik Devletleri Akreditif İşlemleri - Amerika Birleşik Devletleri Akreditif İşlemleri Baskent: Washington, DC Yönetim Biçimi : Federal cumhuriyet Nüfus : 311.9 million (2011) Gayrisafi Yurtiçi Hasila: 15,04 trilyon USD Para birimi : Amerikan Dolari ($) , USD Telefon Kodu: +1 Amerika Birleşik Devletleri Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış : ABD'nin Gayri safi yurtiçi hasılası 15.4 trilyon dolar olup bu tutar…
- Ülkeler Bazında Akreditif İşlemleri - Bu bölümde ülkeler bazında akreditif işlemlerini açıklamaya çalışacağız. Aşağıdaki tabloda Dünya genelinde yer alan ülkelerin çoğunluğu tablo halinde verilmiştir. Verilen tablodaki bağlantılar tıklandığında açılan sayfada söz konusu ülkenin ekonomik ve siyasal bilgilerinin yanı o ülkeye ait ihracat ve ithalat verilerine genel olarak değinilmiş ve böylece incelenen ülkenin dış ticaretteki konumu…
- Akreditif ile Diğer Ödeme Yöntemleri Arasındaki Farklar Sunumu - Akreditifli Ödemenin Dış Ticarette Kullanılan Diğer Ödeme Yöntemlerinden Başlıca Farklılıkları Bu sunumumuzda kısaca dış ticarette kullanılan akreditifli ödemenin dış ticarette kullanılan diğer ödeme yöntemlerinden başlıca farklılıkları üzerinde duracağız. Daha önce dış ticarette beş temel ödeme yöntemi olduğunu belirtmiştik. Dış ticarette kullanılan başlıca ödeme yöntemleri, Peşin Ödeme Mal Mukabili Ödeme Vesaik Mukabili…
- Akreditif Nasıl Açılır Sunumu - Bu sunumumuzda kısaca dış ticarette kullanılan akreditifli ödemenin açılış prosedürü üzerinde duracağız. Dilerseniz aşağıdaki resim galerisinde yer alan grafikler üzerinden standart bir ticari akreditif açılış sürecini inceleyelim. İlk olarak ihracatçı ile ithalatçı firma bir satış sözleşmesi imzalayarak gerçekleştirecekleri ticari işlemin hukiki temelini oluşturmaktadırlar. İkinci aşamada ithalatçı firma akreditifi açacak olan…
- Teyitli Akreditif Sunumu - Bu sunumumuzda dış ticarette kullanılan akreditifli ödemenin bir çeşidi olan teyitli akreditif üzerinde duracağız. Akreditiflerde geri dönülemez ödeme garantisi veren ana kuruluş akreditifi açan amir bankadır. Fakat ticari akreditif uygulamalarında lehtarlar diğer bir ülkede yerleşik bir bankanın vermiş olduğu ödeme güvencesini kendilerince yeterli bulmayabilmektedirler. Lehtarlar kendi ülkelerinde bulunan bir bankanın…
- URC 522 - Bugünkü yazımızda URC 522 isimli vesaik mukabili kural kitapçığı hakkında size bilgi sunmak istiyorum. URC 522 halen yürürlükte olan vesaik mukabili ödemeleri düzenleyen kuralların kısaltılmış şeklidir. İngilizce açık şekli "Uniform Rules for Collections", Türkçe açık şekli ise "Tahsiller İçin Birörnek Kurallar" dır. URC 522, ICC (Milletlerarası Ticaret Odası) tarafından hazırlanmıştır…
- ISBP 2007 - Bu yazı yazıldığında en güncel Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması ISBP 681 idi. 2013 yılında yapılan revizyon ile ISBP güncellenmiş ve en güncel sürümü olan ISBP 745 halini almıştır. Kısa bir zaman önce yabancı bir yazarın makalesini okurken şöyle bir cümlesi dikkatimi çekmişti ; "her muhsebe terimi kullanıldığında okurların %50'sinin o noktada…
- Dış Ticarette Kullanılan Ödeme Yöntemleri - Günümüz rekabet ortamında değişik ülkelerdeki rakip firmaların arasından sıyrılabilmek ve ayakta kalabilmek için ihracatçı firmaların müşterilerine uygun ödeme yöntemleri ile desteklenmiş cazip satış teklifleri sunmaları, her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. Her bir ihracat işlemi için ödemeyi tam ve zamanında almanın asıl hedef olduğunu düşünerek, ödeme yöntemi seçimi yaparken ,…
- Kısmi Sevkiyat - Bugünkü yazımızda akreditifli ödemelerde kısmi sevkiyat tanımı üzerinde duracağız. Daha doğrusu kısmi sevkiyat kavramını bir örnek üzerinden açıklamaya çalışacağız. Kısmi sevkiyat akreditife konu olan malların tek seferde değil de, parçalar halinde sevk edilmesi durumudur. Aksine bir hüküm olmadığı sürece en son akreditif kurallarında kısmi sevkiyata izin verilmektedir. Kısmi sevkiyata izin…
- Rotatif Akreditif - İngilizcede "revolving letter of credit" olarak tanımlanan Türkçe'de ise "rotatif akreditif" veya "yenilenebilen akreditif" olarak kullanılan bir akreditif türüdür. Yenilenebilen akreditifler, birbiriyle uzun zamandır iş yapan taraflar arasında ve akreditifte tanımlanan ürünlerin yüklemesi konusunda hem ithalatçının hem de ihracatçının belirli bir tecrübeye sahip olduğu durumlarda kullanılabilmektedir. Yenilenebilen akreditifler sürekli olarak…
- Stand-by Akreditifler - İngilizce'de stand by letter of credit olarak kullanılan, Türkçe'de ise Standby Akreditifler veya Teminat Akreditifleri olarak karşılık bulan akreditif türleridir. Daha önceki yazılarımızda da belirtmiş olduğumuz gibi akreditifler ilk uygulanmaya başladıkları günden bu güne kadar dış ticaret uygulayıcılarının değişik taleplerine cevap verebilecek şekilde sürekli değişikliğe uğramışlar ve çok esnek bir…
- Back to Back Akreditif - İhracat işlemlerinde bir aracı söz konusu ise bu aracının kendisi lehine açılan bir akreditifi malları tedarik edeceği firmaya transfer ederek söz konusu işlemi gerçekleştirebileceğini devredilebilir akreditif başlıklı yazımızda belirtmiştik. Bazı durumlarda dış ticaret işlemine aracılık eden firmalar devredilebilir akreditifi çeşitli nedenlerden ötürü kullanmak istemeyebilir. Back to back akreditif olarak tabir…
- Devredilebilir Akreditif - İngilizce’de transferable letter of credit olarak isimlendirilen, Türkçe’de ise Devredilebilir Akreditif veya Transfer Edilebilir Akreditif olarak tanımlanan akreditif çeşididir. Transfer Edilebilir akreditifler bir ihracat işleminde ihracatçının aynı zamanda üretici olmayıp alım satım işlemine aracılık eden aracı konumunda olduğu durumlarda kullanılmakta olan akreditif çeşitlerinden bir tanesidir. İhracat işlemine aracılık eden kuruluşlar…
- Akreditif Belgeleri Nelerdir ? - Akreditifli ödemeler ile ilgili olarak yaşanabilecek olumsuzluklardan kaçınmanın en güvenilir ve anlamlı yolunun akreditiflerin işleyişinin tam olarak anlaşılması olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bu yazımızda akreditifli işlemlerin ana çatısını oluşturan akreditif belgeleri üzerinde duracağız. Daha önce akreditif nedir başlıklı yazımızda akreditifin UCP 600 kuralları çerçevesinde adı ve tanımlaması nasıl olursa olsun,…
- Akreditifli Ödemelerde Incoterms - Bu yazı Incoterms 2020 öncesinde yer alan Incoterms 2000 kurallarına göre yazılmıştır. Güncel Incoterms kuralları olan Incoterms 2020'dir. Bugünkü yazımda iki önemli konuyu aynı başlık altında toplayarak inceleyeceğim. Akreditifli ödemeler ve incoterms. Akreditif nedir başlıklı yazımda akreditifin tüm dünya genelinde hiçbir kavram kargaşasına yer vermeden, düzgün bir şekilde işleyebilmesi için…