Akreditif Açma Teklif Mektubu Nedir? İthalat Akreditiflerinde Nasıl Doldurulur?

Akreditif, akreditif amiri yani ithalatçı firmanın vermiş olduğu talimata uygun biçimde amir banka tarafından açılmaktadır.

Akreditifi açacak olan amir bankalar, ithalatçılardan alacakları akreditif açılış talimatlarını belirli bir standarda oturtmak amacıyla, çoğunlukla matbu olarak düzenledikleri akreditif açma teklif formlarını kullanmaktadırlar.

Bazı bankaların bu formlara “Akreditif Açtırma Teklif Mektubu” veya “Akreditif Açtırma Talep Formu” şeklinde isimler verdiği de görülmektedir.

Bu formların İngilizcesi çoğunlukla “Documentary Credit (DC) Application Form” veya “Irrevocable Letter of Credit (L/C) Application Form” gibi isimler almaktadır.

İsimleri nasıl olursa olsun, bu formların dikkatli incelendiğinde birbirine çok benzediği görülmektedir. Bunun nedeni bankaların akreditif açma teklif formlarında MT 700 Swift Mesaj yapılarını takip etmeleridir.

Bugünkü yazımızda, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın akreditif açma talep formunu kullanarak Çin’den yapılacak bir ithalat için akreditif formunun nasıl doldurulacağını inceleyeceğiz.

Örnek Olay: Çin’den Makine İthalatında Akreditif Açtırma Talep Formunun Doldurulması

Toplam USD 70.000 tutarında makine ithalatı yapan İstanbul’daki ithalatçı firma bankasına ithalat akreditif açtırmak için başvurmuş ve bankasından doldurması için kendisine Akreditif Açtırma Talep Formu verilmiştir.

Proforma fatura üzerinde anlaşılan teslim şekli FOB teslim olup, ödeme yöntemi ise görüldüğünde ödemeli (at sight) akreditiftir. Talep edilen belgeler ise menşe şehadetnamesi (certificate of origin), ticari fatura (commercial invoice), konşimento (bill of lading) ve çeki listesidir (packing list).

İthalatçı firma kendisine ibraz edilen formu doldurup bankasına teslim etmiştir. Doldurulan forma buradan ulaşabilirsiniz.

Amir/İthalatçı: Bu alana ithalatçı firmanın unvan, adres ve iletişim detayları yazılır.

Lehtar/İhracatçı: Bu alana ihracatçı firmanın unvan, adres ve iletişim detayları yazılır.

Ödeme Vadesi /Ödeme Detayı: Bu alana ödeme detayı yazılır. Peşin ödeme için At Sight seçeneği seçilir. Vadeli akreditif seçeneğinde vade mutlaka tanımlanmalıdır.

Akreditifin Açılması İstenen Banka (İhbar Bankası): Akreditifi ihracatçıya ihbar edecek banka. Çoğunlukla ihracatçının göndermiş olduğu proformada yazar.

Akreditif Vadesi: Burada akreditif vadesinden kastedilen akreditifin geçerliliğinin son bulacağı tarihtir. (Expiry Date) Son yükleme tarihinden 21 veya 30 gün sonrasını yazmak çoğu zaman için uygun olacaktır.

Teyitli (Confirmed) / Teyitsiz (Unconfirmed): Akreditifin teyitli mi yoksa teyitsiz mi açılacağını gösterir. Buradaki seçenekler, bir başka bankanın akreditife teyidini ekleyebileceği ve ekleyemeyeceği şeklinde anlaşılmalıdır. Örneğimizde akreditif teyitsiz olarak açılmaktadır. İhbar bankası bu şekli ile akreditife teyidini ekleyemez.

Devredilebilir (Transferable): Akreditifin lehtar tarafından devredilip; devredilemeyeceği bu kutucukta belirlenir.

Son Yükleme Tarihi (Latest Date of Shipment): İzin verilen son yükleme tarihi bu alanda gösterilir. Proforma faturada malların hazır olacağı tarih baz alınarak doldurulabilir.

Yükleme Yeri: Bu alan taşıma şekline ve kullanılacak taşıma belgesine göre değişiklik gösterebilir. Örneğimizde limandan limana denizyolu taşıması yapılacak olup, konşimento talep edildiği için ANY PORT IN CHINA yazılmıştır.

Boşaltma Yeri: Bu alan taşıma şekline ve kullanılacak taşıma belgesine göre değişiklik gösterebilir. Örneğimizde limandan limana denizyolu taşıması yapılacak olup, konşimento talep edildiği ve alıcı İstanbul’da gümrükleme işlemi yapacağı için AMBARLI PORT, TURKEY yazılmıştır.

Kısmi Sevkiyat (Partisl Shipment): İthalatçılar kısmi sevkiyata izin verip, vermemeye sevkiyatın karakterine göre karar vermelidirler. Bizim örneğimizdeki işlem 1x40HQ konteyner ile tek seferde yükleneceği için kısmi sevkiyat yasaklanmıştır.

Aktarma (Transshipment): Günümüz konteyner taşımacılık sisteminde aktarmayı yasaklamanın mantıklı bir açıklaması olmadığı için aktarmaya izin verilmiştir.

Genel Mal Tanımı (Türkçe) ve (İngilizce): Türkiye’de dış ticaretin dili İngilizce’dir. Akreditif işleminde ihracatçı firmaya gönderilecek mal tanımı ve akreditif şartları da İngilizce olacaktır.

Proforma Fatura/Sözleşme Tarih/No: Esasen akreditif satış sözleşmelerinden bağımsız bir ödeme aracı olmasına rağmen hemen hemen tüm bankalar mal tanımı ile birlikte proforma numarası ve tarihini talep etmekte ve akreditif metnine eklemektedirler.

Taşıma Şekli: Örneğimizde denizyolu taşıma şekli kullanılmıştır.

Teslim Şekli (Incoterms 2020’ye göre): Örneğimizde FOB teslim şekli kullanılmıştır.

İstenen Evraklar: Örneğimizde 5 orijinal imzalı Ticari Fatura, 3 orijinal / 3 kopya “Clean on Board” B/L, 1 orijinal 1 kopya Menşe Şehadetnamesi, 3 orijinal Paketleme Listesi (Packing List) talep edilmiştir.

Yurtdışı Muhabir Banka Masrafları: Akreditif işlemlerindeki genel teamül gereği, Türkiye’deki masraflar alıcıya, yurtdışı masraflar satıcıya ait olduğu için yurtdışı muhabir banka masrafları lehtara aittir seçeneği işaretlenmiştir. Burada dikkat edilecek nokta ise UCP 600‘e göre lehtara ait olduğu belirtilen masrafların muhabir bankaca lehtardan tahsil edilememesi durumunda bu masrafları akreditif amirinin ödemekle yükümlü olduğudur.

Sigorta: FOB teslimde satıcının sigorta yaptırma zorunluluğu olmadığı için amir bankanın sigorta işlemini yapması tercih edilmiştir.

Evrak İbraz Süresi (Presentation Period): Evrak ibraz süresi olarak taşıma belgesi tarihinden itibaren 21 gün seçeneği forma yazılmıştır. Bu süre akreditif kurallarında belirlenen standart süredir. (PDF belgesinde teknik bir hatadan 2 gün olarak gözükmektedir, doğru olarak yazılan ibare 21’dir)

Akreditifin Finansmanı: Akreditif ithalatçı firma öz kaynakları ile finansa edileceği için “Akreditif bedeli Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. tarafından finanse edilmeyecektir.” seçeneği işaretlenmiştir.

Özel Şartlar: Bu alana MT 700 Swift mesajının 47A maddesinde yazılması istenilen ilave şartlar yazılmaktadır. Bizim örneğimiz basit olarak kurgulandığı için bu alan boş bırakılmıştır. Fakat, bankaların kendi iç prosedürleri gereği bu alana ilave maddeler ekleyebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri