Baskent: Paris
Yönetim Biçimi : Yarı başkanlık sistemi
Nüfus : 65,35 million (2012)
Gayrisafi Yurtiçi Hasila: $2,25 trilyon USD
Para birimi : Euro (€) , EUR Telefon Kodu: +33
Fransa Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış :
- Fransa 2011 yılında 589 milyar dolar ihracat yapmıştır. Fransa ulaşmış olduğu bu ihracat rakamıyla dünya genelinde en fazla ihracat yapan 5. ülke konumuna yerleşmiştir. Fransa’da kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla USD35,520’dır. Bu rakam Fransa’yı dünya genelinde kişi başına düşen geliri en yüksek 24. ülke yapmaktadır.
- Fransa 2011 yılında 684,60 milyar dolar ithalat yapmıştır. Fransa ulaşmış olduğu bu ithalat rakamıyla dünya genelinde ABD, Çin, Almanya ve Japonya’nın ardından en fazla ithalat yapan 5. ülke konumuna yerleşmiş bulunmaktadır.
- Fransa Almanya ile beraber Avrupa Birliğin’nin çatısını oluşturan iki büyük ekonomiden birisidir.
- Fransa’nın ithalatı ihracatından fazla olup Fransa dış ticaret açığı veren bir ülke konumundadır.
- Fransa’nın başlıca ihraç etmiş olduğu ürünler : Makine, taşıtlar ve uçaklar, plastik malzemeler, kimyasallar ve parfümeri ürünleri, demir-çelik ile muhtelif içecek maddeleridir.
- Fransa’nın başlıca ihracat yapmış olduğu ülkeler ise : Almanya (14.3%), İtalya (8.7%), İspanya (8.3%), İngiltere (7.8%), Belçika (7.6%), ABD (5.8%), Hollanda (4.2%)’dır.
- Fransa’nın başlıca ithalat yaptığı ürünler : Makine ve ekipman, taşıtlar ve uçaklar, ham petrol ürünleri, plastik malzemeler, kimyasallardır.
- Fransa’nın başlıca ithalat yapmış olduğu ülkeler ise : Almanya (17.9%), Belçika (11.7%), İtalya (8.3%), İspanya (6.9%), Hollanda (6.8%), İngiltere (5.1%), ABD (4.3%)’dir.
Fransa’daki Başlıca Bankalar ve Swift Kodları :
Fransa ile İhracat ve İthalat Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar :
- Fransa Türkiye’nin önemli dış ticaret ortağı olan ülkelerden birisidir. Fransız firmaları ile gerek ithalat gerekse de ihracat konularında önemli işbirliklerimiz mevcuttur. Fransa ile dış ticaret yaparken ihracatta olabildiğince açık hesaptan ve ithalatta ise peşin ödemelerden kaçınmak suretiyle işlemleri tamamlamaya çalışmalıyız. Vesaik mukabili ödeme, akreditif, teminat mektupları gibi güven unsuru sağlayan araçları kullanabilmeliyiz.