İhracatçıları Koruyan 5 Akreditif Kuralı

Akreditif işlemlerinde rezervlerin yüksek olması neticesinde ICC bankacılık komisyonu bankaların bazı noktalardan rezerv vurmalarını engellemek için akreditif kurallarında düzenlemeler yapmaktadır.

Bu düzenlemeler ihracatçıları haksız rezervlere karşı korumaktadır.

Bugünkü yazımızda mevcut akreditif kuralları çerçevesinde ihracatçılar lehine yapılan düzenlemeler ile bankaların rezerv vurmasının engellendiği 5 maddeyi açıklayacağız.

Akreditif kurallarına göre bankalar sadece temiz bir taşıma belgesi kabul etmektedir. Fakat yine akreditif kurallarına göre bir taşıma belgesinin temiz olması için tersinin taşıma belgesinde yazmaması yeterlidir.

Yani, bir akreditif bir taşıma belgesinin “clean on board” olması şartını içerse bile “clean” sözcüğünün bir taşıma belgesinde gözükmesi gerekmez.

Taşıma belgesi malların veya malların ambalajının kusurlu bir durumunu açıkça ifade eden bir ibare veya kayıt taşımıyorsa, bu taşıma belgesi akreditif kurallarına göre temiz bir taşıma belgesidir.

Akreditif metninde konşimento düzenlenmesine ve imzalanmasına ilişkin bir şart yer almaması kaydı ile; “Forwarder Bill of Lading Not Acceptable” veya “House Bill of Lading Not Acceptable” veya benzer anlamdaki ibarelerin belge incelemesinde bir anlamı olmamaktadır.

Konşimentolar; akreditif kurallarına uygun biçimde düzenlenip imzalandığı sürece kabul edilecektir.

Akreditif kuralları gereğince bankalar belgelerde gösterilen matematiksel hesaplamaları kontrol edememektedirler.

İbraz edilen belgeler matematiksel hesaplamalar gösterdiğinde, bankalar sadece tutar, miktar, paketlerin ağırlığı veya sayısı gibi ölçütler ile ilgili olarak belirtilen toplamların akreditif veya diğer istenen herhangi bir belgeyle ters düşmediğini belirleyecektir.

Akreditif kurallarına göre ibraz edilen belgelerin başlığından ziyade içeriği önem taşımaktadır.

Belgeler akreditifte istenen başlıkta olabilir, benzer bir başlık taşıyabilir veya başlıksız olabilir. Bir belgenin içeriği, akreditifte ibrazı istenen belgenin görevini yerine getirdiğini göstermelidir.

Örneğin, packing list ibrazı şart koşulan bir akreditifte paketleme şartlarını gösteren “Packing List“, “Packing Note“, “Packing and Weight List” gibi başlık taşıyan veya hiçbir başlık taşımayan bir belge kabul edilmektedir.

Bir belgeye akreditif numarasının eklenmesi talebi genellikle amir bankanın isteği üzerine, bir veya daha fazla belgenin ibrazdan ayrılması durumunda belgelerin tanınmasını kolaylaştırmak için yapılır.

Amir bankanın istenen tüm belgeleri alması kaydıyla, bir belgede akreditif numarasının bulunmaması veya bu numaranın bir belgede yanlış yazılması ret nedeni oluşturmaz.

Bu durumun istisnası, akreditif numarasının bir veya daha fazla belgede belirtilmesinin ithalatçı ülkenin zorunlu tuttuğu durumdur. Bu gibi durumlarda akreditif numaranın o veya o belgelerde gösterilmesinin sebebinin bu olduğunu açıkça belirtilmelidir.

İhracatçıları Koruyan
5 Akreditif Kuralı

Sunum dosyasına ulaşmak için üstteki resme tıklayabilirsiniz.