Kenya Akreditif Danışmanlık

Kenya, Afrika’nın doğu sahilinde, kıtaya giriş kapısı olarak konumlanmıştır.

Kuzeyde Etiyopya, kuzeybatıda Güney Sudan, batıda Uganda, güneyde Tanzanya ve kuzeydoğuda Somali ile sınır komşusudur.

IMF verilerine göre 2024 yılında 52,44 milyon kişi ile dünyada 28. sırada yer alan Kenya nüfusunun 2029 yılında 57,04 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir.

Kenya’nın maden kaynakları sınırlı olmakla birlikte, zengin bir tarımsal alt yapıya ve turizm için önemli olan vahşi yaşam alanlarına sahiptir.

Ülke, 2012 yılında Turkana Gölünde petrol rezevlerinin bulunmasından sonra 2019 yılında petrol ihraç etmeye başlamıştır. Afrika’nın doğu sahilinde, kıtaya bir giriş kapısı (Mombasa limanı üzerinden) niteliğinde bir pazar olan Kenya, bir tarım ve turizm ekonomisidir.

1963 yılında İngiltere’den bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana serbest piyasa prensiplerine bağlı olan Kenya, DTÖ’ye kuruluşundan itibaren üyedir. Ülke, ithalata bağımlıdır.

Kenya, 2023 yılında Türkiye’den 263 milyon dolarlık ürün ithalatı yapmıştır. Yine 2023 yılı içerisinde Kenya’nın Türkiye’ye olan ihracatı ise 23 milyon dolar civarındadır.

Bugünkü yazımızda Kenya’ya yapmış olduğumuz ihracat akreditif danışmanlık referansımızı sizlerle paylaşacağız.

kenya ekonomik veriler

Kenya’da bulunan Equity Bank Limited bankası tarafından açılmış olan 83.164,00 USD toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Kenya İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.

Söz konusu akreditifin referans numarası OLCF000018515 olup, akreditif açılış tarihi ise 16.Kasım.2015‘dir. İhracat gerçekleştiren firma İstanbul’da yer almaktadır.

Akreditif, Almanya’da bulunan Commerzbank’ın gişelerinde kullanımda olacak şekilde açılmıştır. Türkiye’deki Burgan Bank akreditife ihbar bankası olarak yer almaktadır.

kenya akreditif danışmanlık

Söz konusu akreditif altında yapılan çalışma, firmamız tarafından sağlanan ihracat akreditif danışmanlığı hizmetlerini kapsamakta olup, yapılan işlemler şu şekildedir:

  • Akreditif incelemesi sonucunda akreditifte bulunan riskli noktaların ortadan kaldırılması için düzeltme çalışması yapılmıştır.
  • Evrak ibraz sürecinde taslak belgeler hazırlanmıştır.
  • Akreditifte talep edilen belgeler commercial invoice (İngilizce düzenlenmiş ticari fatura), packing list (paketleme listesi), beneficiary certificate (lehtar sertifikası), inspection certificate (gözetim sertifikası), certificate of origin (menşe şehadetnamesi), insurance policy (sigorta poliçesi)’dir.
  • Belgeler bankaya ibraz edilmeden önce son kontrolleri yapılmıştır.
  • Belgelerin Türkiye’deki ihbar bankası konumunda olan Burgan Bankası’na ibrazından sonra belgelerin doğrudan teyit bankasına gönderilmesi sağlanmıştır.
  • Evrakların nihai ibrazının ardından, teyit bankasından vadeli ödeme kabul swift mesajı gelmiştir.
  • Burgan Bankası akreditifi iskonto etmiş ve ihracatçı firmaya vadeden önce ödemeyi gerçekleştirmiştir.

Kaynaklar: Dış ticaret istatistikleri TUIK verilerinden alınmıştır. Kenya pazar bilgileri Ticaret Bakanlığı ülke masasından derlenmiştir.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri