Mısır Akreditif Danışmanlık

Bugünkü yazımızda Mısır’a yapılacak akreditifli işlemlerle ilgili bilgiler verip; akreditif danışmanlık referanslarımızdan birkaç örneği sizlerle paylaşacağız.

Mısır, Kuzey Afrika’da yer alan bir ülkedir. Libya, Gazze Şeridi, Sudan ve İsrail ile komşudur. Ayrıca Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı Mısır’da yer almaktadır.

Süveyş kanalı, Mısır’a yılda 5 milyar dolar civarında katkı sağlamaktadır. Yapay bir kanal olan Süveyş Kanalı, Panama Kanalı ile birlikte Dünya gemi taşımacılığının kullanmış olduğu en önemli iki kanaldan bir tanesidir.

2021 yılı itibari ile Mısır’ın nüfusu 104 milyondur. Nüfusun çok büyük bir kısmı Nil Deltası ile Nil Nehri arasındaki alanda yaşamaktadır. Başkenti Kahire olan Mısır’ın başlıca şehirleri İskenderiye, Gize, Şübre El-Heyma, Port Said ve Süveyş’tir.

Aynı zamanda Port Said ve İskenderiye önemli liman kentleridir.

mısır ekonomik verileri

Mısır’ın Dış Ticareti:

Mısır’ın dış ticaret yapısına baktığımızda dış ticaret açığı veren bir ülke görmekteyiz.

Mısır, 2001 yılında 13 milyar dolar ithalat ve 4 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke iken 2020 yılına gelindiğinde ithalatını 60 milyar dolara; ihracatını ise 27 milyar dolara yükseltmiştir.

mısır dış ticaret verileri 2001-2021

2021 yılı itibari ile ise Mısır’ın ihracatı 41 milyar dolar, ithalatı ise 74 milyar dolarak olarak ilan edilmiştir. Hem 2020 hem de 2021 yıllarında Mısır 33 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermiştir.

Mısır sanayi ürünlerinin yanı sıra tarım ürünlerini de ithal eden bir ülkedir.

Mısır’ın ithalatındaki başlıca ürünler mineral yakıtlar, yağlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, motorlu kara taşıtları, hububat, elektrikli makina ve cihazlar, plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri, demir ve çelik, yağlı tohum ve meyvalar, saman ve kaba yem ve organik kimyasallardır.

Mısır’ın ihracatındaki başlıca ürünler ise mineral yakıtlar, yağlar, plastikler ve mamulleri, elektrikli makina ve cihazlar, demir ve çelik, meyveler ve sert kabuklu meyveler, gübreler, örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarı, mücevherci eşyası, sebzeler ve bazı kök ve yumrular, alüminyum ve alüminyumdan eşyalardır.

Mısır’ın en çok ithalat yapmış olduğu ülkeler Çin, Suudi Arabistan, ABD, Almanya ve Türkiye’dir.

Mısır’ın en çok ihracat yapmış olduğu ülkeler ise Türkiye, İtalya, Hindistan, ABD ve Suudi Arabistan’dır.

mısır akreditif işlemleri

Mısır Akreditif İşlemleri ile İlgili Bilgiler:

Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas Afrika’nın kuzeyinde Akdeniz kıyısı boyunca sıralanmış şekilde yer almaktadır.

Türkiye’den bu ülkelere yapılan konteyner taşımacılığının transit süreleri kısadır. Bu yüzden akreditif belgeleri yükleme sonrasında olabildiğince çabuk toplanıp; bankaya verilmelidir.

Mısır’dan açılan bazı akreditiflerin çok detaylı olduğu görülmektedir. Özellikle bazı bankaların akreditif metinleri gerçekten uygun ibrazı engelleyici yöndedir. Bu yüzden Mısır ihracat akreditiflerinde amir banka seçimi önem kazanmaktadır.

Türkiye ile Mısır arasında serbest ticaret anlaşması bulunmaktadır. Bunun neticesinde menşe belgesi olarak çoğu zaman EUR1 belgesi talep edilmektedir.

Teslim şekilleri açısından incelediğimizde ise Mısır ihracatlarında olabildiğince CIF teslim şeklinden kaçınılmalı, mümkünse CFR teslim çalışma yapılmalıdır.

FCA veya FOB teslim şekli ile çalışılacaksa mutlaka yükleme öncesi konşimento uygunluğu yapılmalıdır.

Mısır da 2022 yılı başlarında yaşamış olduğu döviz darboğazını aşabilmek ve ithalatlarını daha da kontrol altına alabilmek adına tüm ithalat işlemlerinde akreditif zorunluluğu getirmiş daha sonra aynı yıl içerisinde bu zorunluluğu kaldırmıştır.

Mısır Akreditif Danışmanlık Referanslarımızdan Örnekler:

HSBC Bank Egypt bankası tarafından açılan 104.832,00 USD toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Mısır İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.

İşleme konu olan akreditifin referans numarası DPCCAO054938 olup, akreditif konşimento tarihinden itibaren 45 gün vade belirlenerek açılmıştır.

İhracat gerçekleştiren firma İstanbul’da yer almaktadır. İstanbul’daki üretici ihracatçı firma Mısır’a otomobil parçası ihracatı gerçekleştirmiştir.

Türkiye’de yerleşik ve ihracatçı firmaya akreditifi ileten Ziraat Bankası ihbar bankasıdır. Uygun ibraz karşılığında ödeme yapma sorumluluğu yoktur.

Akreditif CFR teslim şekline göre açılmış olup, ödeme için talep edilen belgeler commercial invoice (ingilizce fatura), bill of lading (konşimento), packing list (paketleme listesi) şeklindedir.

Akreditifte konşimentoda yer alan consignee kısmı düzeltilmiş ve firma unvanında gerekli değişiklik yapılmıştır.

İhracatçı firma yüklemeleri akreditif geçerlilik süresi içerisinde tamamlayamadığı için son yükleme tarihi 2 kez yenilenmiştir.

İhracatçı firma yüklemeleri 2 sevkiyat altında tamamlamıştır.

Tüm sevkiyatların sonunda amir bankadan ödeme vadesi teyidi alınmış ve ödemeler konşimento tarihlerinden itibaren 45 gün içinde yapılmıştır.

Kaynakça:

1-) 1. ve 2. bölüm içerikleri yandaki kaynaktan yararlanılarak hazırlanmıştır. Mısır Ülke Profili: Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Web sitesi. https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/afrika/misir/genel-bilgiler

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri