Peşin Ödeme (Advance Payment) Nedir? Nasıl İşler? Riskleri Nelerdir?

Uluslararası ticarette peşin ödeme denildiğinde, akla, alıcıların sevkiyat öncesinde mal bedeline ait ödemeyi yapmış oldukları durumlar gelmelidir.

Peşin ödeme ihracatçı için en avantajlı ödeme yöntemidir. Peşin ödemede mallar alıcıya sevk edilmeden önce ödeme ihracatçı tarafından alınmaktadır.

Hatta bazı durumlarda ihracatçı siparişe başlamadan peşin ödemenin bir kısmını veya tamamını almakta ve böylece kendisini sipariş iptali riskine karşı da güvence altına alabilmektedir. (Cash with Order)

Peşin ödemeler genellikle elektronik havale (T/T Transfer, Wire Transfer, Swift Ödemesi) ile ithalatçının bankasından ihracatçının bankasına ulaştırılmaktadır.

Peşin ödemeler ithalatçılar açısından ise en dezavantajlı ödeme yöntemidir.

Peşin ödemede ısrar eden ihracatçıların müşterilerini daha esnek ödeme yöntemleri öneren rakiplerine kaptırma riski bulunmaktadır.

Peşin Ödeme (Advance Payment) Nedir

İhracat ve ithalat işlemlerinde kullanılan peşin ödemenin işleyişi aşağıdaki şekilde gösterildiği gibidir.

Peşin Ödeme (Advance Payment) işleyiş mekanizması

Adım adım dış ticarette kullanılan peşin ödeme nasıl işler isterseniz aşağıda birlikte inceleyelim:

  1. Tüm ödeme yöntemlerinde olduğu gibi peşin ödemede de ilk adımda ihracatçı firma ile ithalatçı firmanın satış sözleşmesinin imzalaması yer almaktadır. Uluslararası satış sözleşmesinde ödeme yöntemi olarak peşin ödemenin seçildiği belirtilmeli, mümkünse peşin ödemenin hangi zamanlarda alınacağı açıklanmalıdır. (örneğin sipariş ile beraber peşin ödeme alınacaksa bu belirtilmelidir.)
  2. İkinci adımda ithalatçı firmanın ihracatçı firmanın hesabına ödemeyi göndermesi gelmektedir. Peşin ödeme yönteminde ödeme genellikle T/T veya wire transfer olarak bilinen uluslararası elektronik havale ile yapılmaktadır. Bazı durumlarda kredi kartı kullanılmakta olup çok seyrek olarak da çek kullanılmaktadır.
  3. Üçüncü aşamada ithalatçının bankası ödemeyi ihracatçının bankasına ulaştırmaktadır.
  4. Dördüncü aşamada ise ihracatçının bankası gelen ödemeyi ihracatçıya bildirmektedir.
  5. Mal bedelinin hesabına düştüğünü gören ihracatçı ise yüklemeyi yapıp, en kısa sürede yükleme evraklarını ithalatçıya hava kurye ile göndermektedir.
  • İthalatçının mal bedelini ödemiş olmasına rağmen ürünleri hiç teslim alamaması veya eksik teslim alması.
  • Ürünlerin kalitesinin sözleşmeye uymaması.
  • Ürünlerin sözleşmede talep edilen sürede yüklenememesi.
  • Ödemeden sonra oluşabilecek politik veya mücbir sebepler nedeniyle ürünlerin ithalatının imkansız hale gelmesi.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri